Сватбените торти

15.02.2018

Сватбените торти са се превърнали в традиция за всяка булка и младоженец на техния специален ден. Това е също толкова важно, колкото и сватбената рокля за булката или мястото на церемонията. Знаехте ли, че за изминалата година средно младоженците в САЩ са похарчили около 546 долара за сватбената си торта? Ето и няколко интересни факта за сватбените торти, които биха ви заинтригували:

1. Тортата, подходяща за кралица Елизабет II  По повод седемдесет годишнината от сватбата на кралица Елизабет II и принц Филип, майстори сладкари и студенти от кулинарния колеж “Льо Кордон Бльо” влагат много усилия и време за поготвянето на торта, копие на оригинала от церемонията на 20 ноември 1947 година. Списъкът за направата на този шедьовър е внушителен – 27 килограма масло, 25 килограма захар, 34 килограма брашно, около 660 яйца среден размер, 80 портокала и лимона, 136 килограма сушени плодове и ядки, над 15 литра ром и бренди. За глазурата са използвани 68 килограма марципан и 50 килограма пудра захар. Резултатът е безупречно копие на оригиналната торта, достойна за държавната глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

2. Вместо традиционната плодова торта, принц Едуард и Софи-Рис Джоунс избират торта, която се изработва цели 515 часа Принц Едуард и Софи-Рис Джоунс се запознават през лятото на 1993 г. покрай организирането на тенис турнир в Холипорт край Уиндзор. Софи произлиза от обикновено семейство, което прави връзката на тази двойка обаятелна за гражданите на цяла Великобритания. Сватбата им през 1999г. е велико събитие за британците, а тортата, подготвена за събитието била височина цели 10 фута (304 см). За направата й пекарната Линда Фрип и нейният персонал са вложили цели 515 часа, а тортата е била покрита с ракети за тенис, символизиращи къде двойката се е срещнала за пръв път.

3. Тортата, която тежи 6,818 тона Според световните рекорди на ,,Гинес‘‘ главните готвачи в Mohegan Sun Hotel и Casino в Кънектикът през 2004 г. са приготвили най-голямата сватбена торта за своята булчинска витрина в Ню Англия. Тортата е с тегло 6,818 тона.

4. Коя е най-скъпата торта? През март 2013 г. пекарна в Честър, Англия, изработва най-скъпата сватбена торта в света, оценена на 52,7 милиона долара. Осемстепенната торта притежава 4 000 диаманта- ето в какво се крие високата й цена.

5. Търсите съпруг? Какво гласи стара английска легенда? Вярва се, че човек, който спи с парче сватбена торта под възглавницата си, ще сънува бъдещия си партньор същата вечер. Този обичай датира от почти 300 години и често е комбиниран с малки, перфектни реплики на сватбената торта.В съвременните времена тортите не са толкова твърди, колкото традиционния плодов кейк, използван в миналото, така че ако държите парче под възглавницата си, най-вероятно ще се събутите сутринта с нищо повече от пълна бъркотия.

6. Кралица Виктория дава началото на традицията на бялата глазура върху сватбена торта. Бялата глазура върху сватбената торта символизира чистотата. Традицията по поставянето й върху сватбените торти започва през седемнадесети век. Въпреки това, след като цената на бялата захар се повишила, глазурата станала символ на статута, показвайки колко заможно е семейството. На сватбата на кралица Виктория и принц Алберт, бялата глазура върху тортата им станала известна като “кралската глазура”. Тя била направена, за да може да придържа захарните фигури на върха на тортата и е била изработена от яйчен белтък, захар и лимонов сок. На пръв поглед обикновена глазура, но всеки е жадувал за нея…

7. Кой е поръчал торта за 40 000 долара? Това е тортата за сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1981 година. Тя била украсена с рози, лилии и орхидеи. Тъй като не е била достатъчна, за да стигне за всички гости, е имало още 27 по-малки торти.

8. Какво се е случвало преди сватбената торта да съществува? В разцвета на Римската империя, преди тортата да стане сватбен стандарт, булката и младоженецът получавали хляб от ечемик. Изпълнявал се ритуалът разчупване на пита. Младоженецът разделял хляба над главата на булката, за да символизира плодородието на жената и господството на мъжа.

9. Началото на сватбените фигурки на върха на тортата Сватбените фигурки стават известни през 50-те годинина миналия век и символизират силната връзка на двойката. Що се отнася до произхода им, една стара история твърди, че дъщерята на известен сладкар поискала от баща си да създаде символ на любовта й към младоженеца. Баща й изработил фигура на младоженеца върху сватбената торта, която дъщеря му обикнала и от която хората останали възхитени.

10. В миналото младоженците получавали лична торта През 17. век младоженецът получавал собствена сватбена торта, която не е била толкова екстравагантна, колкото тортата на булката. Младоженецът поделял своята плодова торта единствено с мъжете, поканени на сватбата.

11. Сватбената торта на етажи е вдъхновена от натрупването на купчини хляб Сватбената торта на етажи датира още от средновековието. Съществувал е ритуал, в който гостите натрупали дарове като питки, бисквити и различни видове хляб, а двойката трябвало да се целуне над високата купчина без да падне. Ако целувката била успешна, то се е вярвало, че семейният живот на младоженците ще бъде изпълнен с благоденствие.