Неустоимите френски десерти

23.05.2018

Някой каза френски десерти? Помнете тези три думи: пухкав, крехък и фин, защото те са онова, което ще ви накара да се влюбите в френските десерти. Не е изненадващо, че думата “десерт” произлиза от френския термин dessevir (la table), което означава “да изчистите масата”.

Днес, почти четири века след като десертите започват да стават популярни, френската кухня все още носи приятна изненада на хора от цял ​​свят с неустоимите си сладкиши. Независимо дали ядете плодов и пластов сладиш, гъст мус или леки традиционни еклери, има само една дума, която да опише тези захарни удоволствия:-щастие. Ето и петте класически френски десерта, които са обожавани от малки и големи:

1. Crêpes – френските палачинки
Световноизвестните тънки френски палачинки са идеални за най-дръзките начинаещи готвачи, тъй като те могат да бъдат сладки, солени и като цяло да бъдат изпълнени с всичко, което ви харесва. Въпреки че най-известните и класически френски палачинки се наричат​​ Suzette, поднесени с оранжево масло и захарен сос, човек е хубаво да следвате основната рецепта и да оставя въображението си да се развихри!

2. Шоколадово суфле
Суфле представлява торта с шоколадов блат и вътрешност от разтопен шоколад. Легенда гласи,че сладкишът е изобретен в резултат от кулинарна грешка. Всъщност по този начин са откривани най-вкусните сладкиши, които познаваме. Десертът е трябвало да бъде класическа шоколадова торта, но сладкарят я е извадил по-рано от пеща- преди сместта да се стегне. Поради това при разрязването на сладкиша от лего се е разтекла шоколадовата смес – подобно на лава. Не случайно другото име на шоколадовото суфле е ,,лава торта‘‘. Вкусът е бил единствен по рода си, а това случайно получено произведение, успяло да се наложи в целия свят.

3. Tарталети
Френските десерти са истински шедьоври, но какво се случва, когато случайно създадете национален десерт? Такъв е случаят с тарталетите. Вкусни сладкиши,с пълнеж от карамелизирана златиста сладост. Тарталетите са неволно изобретени от Стефани Татин, която, заедно със своята сестра, е собственичка на хотела “Татин” в Ламот-Бевурон, на около 100 мили западно от Париж в началото на 20. век.  Един ден Стефани започнала да прави ябълков пай, но забравила да постави тестото под ябълките. Тъй като не желаела да изхабява продуктите, тя решила да постави печивото над плодовата смес. След опичането обърнала сладкиша и успешно е създала първата тарталета.

4. Крем Брюле
Буквално в превод от френски крем брюле означава ,,горен крем‘‘. Представлява десерт от яйчен крем, поръсен със захар, която се карамелизира при процеса на горене. Произхода на този така обичан десерт е наистина спорен.  Преди много години испанците са получили десерт, наречен “crema catalana”, за който твърдят, че е предшественик на френския крем брюле. Що се отнася до британците, те твърдят, че крем брюле е иновативната версия на техния крем карамел. Въпреки това, французите могат да се гордеят с най-старото историческо доказателство, датиращо от 1691 година, което описва рецептата за този десерт в книгата на кралския готвач Франсоа Масиалот. Така че дали наистина е френски, английски или испански, можем само да сме щастливи, че някой в ​​историята на Европа е изобретил този вкусен десерт!

5. Френските макарони
Интересен факт е,че световноизвестната бисквитка ,,френски макарон‘‘ произхожда от Италия. Въведена е от готвача на Катрин де Медичи през 1533г. по време на брака й с френския крал Хенри II. Терминът има същото название като пастата макарони – и двете означават ,, фино тесто‘‘.

Първите макарони били обикновени бисквити, направени от бадемов прах, захар и яйчни белтъци. Много градове в цяла Франция имат своя собствена приказна история, която обгръща този сладкиш. В град Нанси се вярва,че внучката на Катрин де Медичи е била спасена от глад, като консумирала само макарони.

Едва в началото на 20-ти век макаронът се превърна в двуетажен десерт. Внукът на Луи Ърнест Ладрей, собственик на известна парижка сладкарница, имал идеята да слепи двата пласта бисквити с “шоколадов пълнеж” и по този начин създал известната ни до този момент разновидност на френския макарон. Оттогава бисквитките ,,макарони‘‘ стават най-продавания десерт в страната и символ на френските сладкарски постижения.