Любопитни факти за пая, които ще ви заинтригуват

27.03.2018

Паят представлява тестено изделие с пълнеж от плодове, зеленчуци, сирена, сладки кремове, меса или други продукти. Може да се приеме, че руският пирог и мексиканските емпанади са пайове с две кори, като плънката е затворена между тях. Ако сте почитатели на сладкишите, определено ще ви хареса и сладкия пай, а за любителите на солената кухня съществуват пайове с пълнеж от пуйка, пилешко и най-голямо разнообразие от зеленчуци.
Ето и няколко любопитни истории за пая, които ще ви заинтригуват:

В миналото почти всички ястия са се смятали за пай
Първоначално, кошничката на пая е предназначена да бъде използвана като поднос, в който да се сервира пълнежа. Изследвания показват, че римляните са използвали подобна техника, но за да съхранят от разваляне своите хранителни запаси. Те са увивали месо, стриди, миди и риба в смес от брашно, масло и вода и по този начин храната им е била годна за консумация дори в летните горещини до няколко седмици. Тестото често е било много твърдо, трудно за смилане и често се е изхвърляло. Въпреки това някои историци предполагат, че е било давано на слугите, докато техните господари консумирали само съдържанието.

Човекът, който е платил над 1000 лири за едно парче пай
Световният рекорд на Гинес за най-скъп месен пай, който някога се е продавал, води ресторантът Fence Gate Inn в Lancashire, който продал свой пай за 1024 паунда на парче на осем гости през 14 ноември 2005 г. Това са приблизително 2321 лева – доказателство, че истинските почитатели на класически пай биха платили скъпо за любимото си изкушение.
Паят е бил произведен от филе от говеждо месо, приготвено по японски стил, китайски мускус, зимни черни трюфели, френски гъби (продадени на 200 паунда за 1 килограм), две бутилки Chateau Mouton Rothschild вино от реколта 1982 г., а цялата повърхност е била покрита с ядивни златни листа. Определено е бил златен пай, който заслужава цената си.

Литературното убийство на Шекспир с пай
Неотдавнашно проучване събира данните за всички 74 сътворени смъртни случая от Шекспир, присъстващи в неговите 38 пиеси. Сред тях са 30 пробождания , 4 отравяния , 3 обезглавявания и две бедни души, които са имали най-творческата смърт от всички – те са изпечени в пай.
В “Тит Андроник” (първата трагедия на Шекспир) Тит Андроник отмъщава на кралица Тамора и семейството й за злите дела, които е извършила, като изпича нейните синовете в пай и й ги поднася.

В Обединеното кралство съществува световноизвестен конкурс за ядене на пай
Провежда се в бар “Хари” в Уигън, а конкурса съществува от 1992 г. насам. Първоначално състезателите трябвало да се опитат да изядат възможно най-много пая в рамките на дълъг определен срок от време, но това е променено през 2006 г., поради насоки за здравословно хранене. Новите правила изискват консумацията на един пай за най-кратко време.
През последните 26 години е имало известни противоречия: през 2005 г. пайове са внесени от близкия Фарнуърт, Голям Манчестър, докато местните пайове на Уигън са отстранени, тъй като се е смятало, че не са класически. Това е довело до силен протест от четирима души. Същото нещо се случило отново през 2009 г., когато пайове са внесени от Адлингтон.

Убийство, пай и Суини Тод
Разказът за Суини Тод и г-жа Ловет, който изпичат жертвите си в пайове и ги продават, може да е измислица, но изглежда, че хората се вдъхновяват от него и в реалния живот.
През 2010 г. руски готвач е арестуван по подозрение, че е убил тъща си и е сервирал остатъците й в пайове на клиенти в популярно кафене в продължение на три дни, преди някой да разбере.

Някога паят е бил незаконен
През 1644 г. Оливър Кромуел забранява консумацията пай, тъй като вярва , че е свързан прекалено много с езичеството. Не е била абсолютна забрана за консумацията на пай- само това ястие да присъства на коледни тържества и други християнски празници. Забраната е окончателно премахната през 1660 г.
Западна Англия подарява на кралското семейство пайове.
Всяка страна има своите традиции, а на хората от Глостър, Западна Англия е, че за всеки юбилей или коронация, те изпращат пайове на кралското семейство. По този начин британците изразяват своето уважение към управниците. Факт е,че пайовете ги изработват с пълнеж от минога и змиорка.Странната традиция датира от Средновековието, когато миногите са се славели с лечебните си свойства.