5 интересни факта за френските макарони

03.01.2018

Много хора са прехласнати от френската култура, от романтичния Париж, но най-вече от символа на сладкарство на тази страна – именно френския макарон. Това са всеизвестни деликатеси, които не трябва да се бъркат с подобните си по произношение макарони, които представляват изделия от тесто. Френското сладкарско изделие се прави във формата на бисквита, слепена с крем или сладко. Така те стават хрупкави отвън, но с мека вътрешност. Състоят се предимно от яйчни белтъци, пудра захар и смлян бадем – съставки, които са широко разпространени. Френските макарони са малки, в перфектна форма и идват до нас в най-широка гама от вкусове – от доста стандартни като лимон, ягода и шоколад, до по-авантюристични като лавандула, роза и женско биле.

1.Френските макарони нямат френски произход.
Първата реакция на човек, когато го попитат за произхода на френските макарони със сигурност е: ,,О, да това го знам! Със сигурност е Франция!‘‘. Но всъщност този така обичан малък сладкиш е създаден в Италия, след което разпространен и във Франция по искане на Катрин де Медичи, кралица на Франция (която, подобно на френския макарон, идва от Италия). Казват, че те са били донесени още през 1533 г. и оттогава са обожавани от французите. Легенда разказва, че Катрин е гладувала само и само, за да може да консумира този сладкиш.

2. Съществува световен ден на френския макарон.
Френският макарон има много почитатели по цял свят и поради тази причина на 20 март се отбелязва Световният ден на френския макарон. От Лондон и Ню Йорк, до Париж пекарните отделят част от своите макарони и ги раздават на посетителите безплатно. Когато изчерпят отделената част, те продават останалите порции, а процент от печалбата отива към благотворителни кампании. Ето как един сладкиш може да се окаже полезен за общността!

3. Как е изглеждал първоначално френският макарон?
Със сигурност в миналото френските макарони са били далеч не толкова пъстри и многообразни гами. Всъщност в първоначалния облик на този сладкиш е липсвал вторият пласт. Френският макарон е изглеждал повече, като ореховка само че изработена вместо с орехи – с бадеми. Също така е липсвал и пухкавия, мек пълнеж, който съединява двата пласта макарон. Това се казва еволюция, нали?

4. Сватбата на Луи XIV е била обсипана с френски макарони.
В Сен Жан-де-Луз известният готвач Адам показал своето уважение към Луи XIV и Мари Тереза ​​на сватбеното им тържество през 1660 г. чрез пресни макарони. Това е била единствената храна, която са поискали  за вечерта, а майсторът готвач се е справил толкова добре с приготвянето на сладките, че са се превърнали в най-търсеният десерт сред заможните французи.

5. Кой е разпространил макароните?
Френските макарони набират широка популярност едва през 1792 г., когато по време на Френската революция две монахини започват да пекат и продават сладките в убежището си край град Нанси, за да се препитават. По онова време макароните изглеждали по-обикновени и еднообразни, но това не им попречило да се харесат на масовия потребител.