4 интересни факта за тортите

30.08.2017

Тъй като обожаваме тортите, искаме да знаем всичко за тях. Затова постоянно събираме интересни факти. Сега ще споделим с вас някои от тях, които може би не знаете.

Кратко, сладко и любопитно четиво, което да изядете на няколко хапки.

1. Според „хранителните” хроники, първите записани печива са на древните египтяни. Тяхната торта обаче не е точно торта, а по-скоро хляб, подсладен с мед, вместо със захар.

2. Според Oxford English Dictionary първоначалата дефиниция на думата „торта” е била:

“Сравнително малък сплескан хляб, кръгъл, овален или с друга форма, който обикновено се пече добре от двете страни, като се обръща по време на печене.”

Звучи повече като изпичане на крекер, отколкото на торта – такава, каквато я познаваме днес.

3. „Дайте им пасти!” е историческа фраза, която се смята, че е била произнесена от Мария Антоанета в навечерието на Френската революция от 1789 г., когато тя разбира, че нейните поданици не са имали дори хляб за ядене.

По-вероятната истина обаче е, че думите са казани доста по-рано от съпругата на Луи XIV – Мари Терез (Marie-Thérèse), която умира през 1683 г. Мари Терез е испанка, която сяда на френския престол десетилетия преди Мария Антоанета. Произнесените от нея думи се свързват по-скоро с мило отношение, отколкото с жестокостта, с която ги познаваме днес.

Интересен факт е, че дъщерята на Мария Антоанета също се е казвала Мари Терез.

4. Въпреки че същестуват много преди това, плодовите торти са набират популярност във викторианска Англия между 1837 и 1901 г. Тогава има обичай неомъжените жени да слагат под възглавницата си парче плодова торта (това звучи доста лепкаво, нали?), за да сънуват сладки сънища за мъжа, за когото ще се венчаят.