20 интересни факта за шоколадa

10.04.2018

1. Изследванията показват, че първоначалната версия на шоколада е създадена преди повече от 2500 години в Централна Америка. Майската цивилизация вярвала, че какаото е божествен дар и го използвала в много от религиозните си церемонии, както и под формата на разменна валута. Думата “какао” притежава майски корен и означава “божествена храна”, а след въвеждането си в Европа през 16 век, терминът се формира на основата на латинското име за какаово дърво “Theobrama Cacao”, което означава “храна за боговете”.

2. Наименованието на шоколада идва от ацтекската дума xocalati, което означава горчива вода. Ацтеките са приготвили питие, в което комбинирали какао с чушки, ачиоте, царевично брашно и има теории, че са добавили и халюциногенна гъба (възможно е по този начин да са възприемали вкуса на напитката по-добре).

3. Над 66% от произведеното какао в света се отглежда в Африка, а големите компании за шоколад инвестират около 1 млрд. Долара годишно в продукцията на какаовите зърна.

4. По статистика жените ядат над два пъти повече шоколад от мъжете.

5.Изследвания посочват, че желанието за шоколад не може да бъде удовлетворено от друг вид сладко.

6. Шоколадът произвежда ефектите на лек антидепресант чрез увеличаване нивата на серотонин и ендорфин в мозъка.

7. Шоколадът съдържа малко количество кофеин, който ни дава бързия прилив на енергия.

8. Въпреки че не е научно доказано, мнозина вярват, че шоколадът е афродизиак. Теорията се подкрепя от факта, че това сладко изкушение съдържа много стимуланти : кофеин, теобромин и фенилетиламин.

9. Какаовото масло е страничен продукт, получен от фино раздробяване на печени какаови зърна. Въпреки че се използва в процеса на производство на шоколад, това масло се прилага и в редица козметични продукти. Той е един от най-стабилните, високо концентрирани естествени масла. Топи се при малко под средната температура на тялото и лесно попива в кожата, което го прави идеална основа за овлажняващи кремове и други подобни продукти.

10. Шоколадовата компания ,,Terry’s‘‘ произвеждала над 350 милиона сегмента оранжев шоколад годишно.

11. Най-голямото шоколадово блокче в света е произведено в Перу през 2017 година. Съдържанието му включвало около 20 килограма ядки и 70% какаова маса. Шоколадът притежавал дебелина 5 см., дължина 7 м. и широчина 3 м. За направата му са били нужни 8 часа, а инвестицията се равнява на около 77 хиляди долара.

12. Около 17 000 души в Белгия работят в шоколадовата промишленост.

13. Въпреки че има високо съдържание на мазнини, натуралният шоколад не повишава нивата на холестерол в кръвта.

14. Алергиите към шоколада са рядко срещани.

15. Америка консумира почти 50% от световния шоколад.

16. Наполеон почти винаги е носил шоколад, който консумирал при нужда от енергия-доста често, ако се съди по великите му дела.
17. Една какаова шушулка съдържа около 42 зърна, като 270 какаови зърна са необходими за производството на килограм шоколад. Това означава около 6 какаови шушулки.

18. Повече от 7 милиарда шоколадов чипс се консумира ежегодно.

19. Седми юли се приема за Европейски ден на шоколада. На този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни-членки на Европейския съюз.

20. През 2006 г. в световен мащаб се се изтъргували около 6,5 милиона тона шоколад.