10 необичайни факти за шоколада

20.01.2018

1. Смъртта на испански епископ, който вкусва шоколад
Всеки път, когато някой чуе фразата “Шоколадова смърт”, вероятно предполага, че това е шега или нашумяла измислица. За щастие, обикновено е така, но в един случай в Мексико през 17 век, шоколадът е виновникът за смъртта на човек.Да бъдем честни виновникът всъщност не е самият шоколад, а отровата, инжектирана в него. По време на църковна служба в Испания през 17. век епископът вkусва от сладкото изкушение, койето го отравя. Това събитие разтърсва испанската църква и население, а консумацията на шоколад по време на служба се забранява.

2. Научно доказано е, че шоколадът ни прави щастливи
Има много природни химикали в шоколада, които влияят на нашето настроение. Той съдържа химическо вещество, което предизвиква чувства, свързани с любовта, както и триптофан, който ни прави щастливи. Въпреки това, “Хормоните на щастието” не се изработват в достатъчно количество по редица причини. Техният синтез се понижава при ендокринни, инфекциозни и вирусни заболявания, както и при синдрома на хроничната умора.Триптофанът влияе върху нивата на ендорфините в човешкия мозък и увеличава производството на серотонин, което води до повишени състояния на еуфория. Поради тази причина и шоколадът води до пристрастяване.

3. Безплатен шоколад за цял живот
Изобретателката на бисквитите с шоколадови парченца, Рут Уейкфийлд, продава своята рецепта на Nestle в замяна на безплатен шоколад за цял живот.

4. Какаото може да предотврати зъбни проблеми
Вероятно мислите, че шоколадът е пълен със захар и изкуствени подсладители, затова е вреден за зъбите. Е, определено сте прави. Но от друга страна, чистото какао действително може да помогне да се предотврати развалянето на зъбите.Какаовите зърна имат свойството да се борят с вредните бактерии в устата. Точно поради тази причина вече на пазара се предлага и паста за зъби с екстракт от какао. Вкусно и полезно – какво по-прекрасно за любителите на шоколада?

5. Наследството на Капитан Скот
Най-ценното шоколадово изкушение в света е 100-годишното шоколадово блокче на Cadbury’s, което е носено на първата експедиция на Discovery от Капитан Робърт Скот в Антарктика. Шоколадовото блокче е продадено за 687 долара на търг през 2001 година.

6. Шоколадът е буквално химическа любов
Освен триптофанът, който ни прави щастливи, шоколадът съдържа химично вещество, наречено фенилетиламин. Фенилетиламинът освобождава някои мозъчни ендорфини, които карат хората да се чувстват добре навсякъде – подобно на чувството, когато са лудо влюбени.

7. Повечето производители на шоколад обожават ядки.
Производителите на шоколад в световен мащаб годишно използват около 20% от световните култури за фъстъци и около 40% от всички отглеждани бадеми. Ядките са един от най-добрите растителни източници на протеини. Те са богати на фибри, фитонутриенти, антиоксиданти като витамин Е и са прекрасна комбинация с любимия ни шоколад.

8. Шоколадът вдъхновява идеята за създаването на микровълновата печка
Пърси Спенс, учен, работещ по радарни и оръжейни проекти от Втората световна война, е бил голям почитател на шоколада. След като прекарал известно време в близост до устройство, наречено магнетрон, той забелязал, че шоколадовото блокче, което държи в джоба си, се разтопява.Спенс бързо свързал две и две и осъзнал, че магнетроните могат да загреят храната с невероятно бързи темпове и ето – микровълновата печка е сътворена.

9.Шоколадът притежава лековити свойства
Шоколадът предотвратява образуването на смъртоносни заболявания, защото съдържа естествени антиоксиданти – катехини, които също забавят процеса на стареене в тялото. Съдържащите се в шоколада флавоноиди и феноли, предотвратяват появата на инфаркт и инсулт. Те предпазват и укрепват системата на кръвообращението, предотвратяват стеснение на съдовете. Лековитите свойства на шоколада произлизат от какаовата маса, затова и е препоръчително да се консумира с ниско съдържание на захари.

10. Шоколадът е масово прилаган в козметичните процедури
Шоколадът се използва активно и в козметиката. Салоните за красота все по-често предлагат шоколадови процедури. Това изкушение е богато на магнезий, фосфор и калций, които регулират клетъчния метаболизъм и засилват костната система. Какаото и какаовото масло съдържат силни антиоксиданти, които тонизират кожата. Под влияние на шоколада тя се овлажнява, става по-еластична, гладка и мека.